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From her representation of organizations and coalitions, and a long-time role as outside general 
counsel to a physician specialty organization, Rebecca has developed not only a specialization in 
the federal laws and regulations governing healthcare, but also an understanding of general 
association law matters and related issues including HIPAA, antitrust, tax-exemption 
organizations, and the private insurance marketplace. 
 
With her extensive experience and insight, Rebecca is a frequent contributor to publications in the 
healthcare area, writing columns and newsletters primarily for physician-focused publications, but 
also for the general trade press. 
 

 
 
 
 
 

Rebecca’s practice encompasses a broad range of 
regulatory, fraud and abuse, and reimbursement 
issues that affect physicians, hospitals, transplant 
centers, diagnostic testing facilities, and 
providers of telemedicine and remote patient 
monitoring. She regularly represents clients 
before the Centers for Medicare and Medicaid 
Services and other federal agencies on such 
matters as Medicare and Medicaid payment, 
coverage and coding. 
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REMOTE PATIENT MONITORING REIMBURSEMENT – FREQUENTLY ASKED 
QUESTIONS 

 
MEDICARE 
 

1. Can RPM services be provided by clinical staff such as RNs?   
 
Yes. CMS has clarified that the 20 minutes or more of time called for in CPT Code 99457 can be 
provided under Medicare “incident to” rules.  Those rules require “direct supervision” which means 
the physician or qualified health professional (QHP) (e.g., PA, NP) must be on-site when the 
services are furnished. Stakeholders have urged CMS to allow “general supervision” which would 
permit clinical staff to provide the services without the requirement that a physician/QHP be on 
site.  
 

2. The CPT prefatory language states that the RPM codes can only be used in 
connection with a device that meets FDA’s definition of a “medical device.” 
What does this mean?  

 
FDA defines a “medical device” as something that is ‘intended for use in the diagnosis of disease or 
other conditions, or in the cure, mitigation, treatment or prevention of disease . . .” and that does 
not achieve its primary intended purpose through chemical action or reaction. (Section 201(h) of 
the Food Drug and Cosmetic Act.) This definition was amended by the 21st Century Cures Act to 
exclude certain types of medical software from the definition of “medical device.”  
 
The FDA has stated that it will exercise enforcement discretion with respect to mobile medical apps 
that may meet the definition of medical devices but which the FDA believes pose a low risk to the 
public. In other words, the FDA may not require that they go through the agency’s device approval 
process. For a list of these apps as well as those which are and are not considered medical devices 
see https://www.fda.gov/medical-devices/mobile-medical-applications/examples-mobile-apps-are-
not-medical-devices. 
 
The list of mobile apps on the “enforcement discretion” list are therefore in a gray area in that it is 
not clear whether they are actually “medical devices” within the FDA’s definition or not. If not, than 
use of the RPM codes may not be permitted. Stakeholders have asked the FDA for clarification as to 
whether services provided with these devices can qualify under CPT Codes 99453-99457.  
 
  

https://www.fda.gov/medical-devices/mobile-medical-applications/examples-mobile-apps-are-not-medical-devices
https://www.fda.gov/medical-devices/mobile-medical-applications/examples-mobile-apps-are-not-medical-devices
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3. Has CMS clarified what types of physiologic parameters can be billed using 
the new RPM Codes 99091 and 99453-99457?  

 
Not yet. CMS stated in the final 2019 fee schedule rule that guidance on this and other RPM issues 
would be forthcoming. However, that guidance has not been issued yet. We understand that it is 
being worked on but there is no indication of when it will be released.  
 

4. Does patient cost-sharing apply to RPM services?  
 
Yes, patients are required to pay coinsurance. CMS does not have the authority to waive this 
requirement which is statutory.  
 

5. Can CPT Codes 99453-99457 be used if there is a more specific CPT Code?  
 
No. If there is a more specific code (e.g., home glucose monitoring, cardiac event monitoring, etc.) 
you must use the more specific code.   
 

6. Can hospitals get reimbursed for RPM services to outpatients?  
 
Yes, hospitals can bill the RPM technical codes (99453 and 99454) under the outpatient prospective 
payment system (OPPS). Note that Medicare reimbursement amounts under OPPS can be 
significantly different (and usually higher) than the physician fee schedule payment.  
 

7. Can FQHC and RHCs bill the new RPM codes?  
 
No. The Medicare reimbursement methodology for FQHCs and RHCs does not allow for this. CMS 
has created G codes for other telehealth services but they do not include RPM.   
 

8. Can Home Health Agencies provide and bill for RPM using the new CPT 
Codes? 

 
No. Home health agencies cannot bill the new RPM CPT Codes. However, beginning in cost 
reporting year 2019, HHAs may include RPM costs as allowable administrative costs (i.e., operating 
expenses) on their cost reports when used to augment the care process. These costs are factored 
into the cost per visit. Allowable costs include “equipment, set-up and service.” See 42 CFR § 
409.46 

 
However, RPM cannot substitute for in-person care and RPM alone or a visit solely for purpose of 
setting up RPM equipment and training patient is not a justification for coverage of home health 
services under Medicare home health benefit. Nor is such a visit billable separately.  
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9. What HH professionals can use RPM? 
 
RPM is an allowable cost when furnished by therapists and other professionals (e.g., RNs) to 
augment care they furnish. However, the home health agency cannot claim RPM services as 
allowable costs if they are also claimed by another provider and paid for under the physician fee 
schedule. 
 

10. Can Independent Diagnostic Testing Facilities (IDTFs) provide the RPM 
technical services?  

 
CMS has informed us that they see no impediment to IDTFs providing the technical RPM services, 
including the set-up, patient education, and remote monitoring described in CPT Codes 99453 and 
99454. However, individual Medicare Administrative Contractors (MACs) may establish coverage 
limitations.  
 

11. When during the monitoring period can RPM services be billed?  
 
The initial set-up code (99453) can be billed after 16 days of monitoring. The transmission code 
(99454) should be billed at the end of each 30-day monitoring period or after monitoring has ended 
(if less than 30 days) based on CMS guidance on other remote monitoring services. According to an 
MLN issued in January 2019 (SE 17023), 30-day remote cardiac monitoring services must be billed 
after monitoring is completed. Although CMS has not stated explicitly, we believe the same 
principle would apply to other RPM services. Therefore, providers should bill at the end of each 30-
day monitoring period or, if monitoring lasts less than 30 days, when monitoring ends. (Remember, 
however, monitoring must last at least 16 days to be billed.)  
 

12. Do Medicaid Advantage plans cover RPM?  
 
Yes. Medicare Advantage plans are required to cover all services covered by original Medicare. 
Since original Medicare now covers RPM services, they are also covered by Medicare Advantage 
plans. However, Medicare Advantage plans can also go beyond what Medicare covers.  
 
MEDICAID 
 

13. Is RPM covered by state Medicaid programs?  
 
There are currently 20 states that cover some form of RPM through their state Medicaid programs. 
They are: 
 

Alabama, Alaska, Arizona, Colorado, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, 
Maine, Maryland, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, South 
Carolina, Texas, Utah, Vermont, Virginia, and Washington 
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However, it is important to check state law for any limitations on the types of RPM services 
covered. Some states only provide Medicaid coverage of RPM for home health care. Others limit it 
to specific conditions and some impose limits on the types of monitoring devices. Four states (DC, 
HI, NY and NJ) have enacted laws requiring their state Medicaid program to reimburse for RPM but 
we are not aware that the state Medicaid agencies have issued policies to implement coverage and 
reimbursement.  
 
Private Payers 
 

14. What is the state of private payer coverage and reimbursement for RPM 
services?  

 
In states with telehealth coverage and/or reimbursement parity that include RPM in the definition 
of telehealth, coverage and payment may be required, depending on how the state law is written. 
One example is Virginia, which just passed a law requiring commercial payers to cover RPM.  
 
Some payers are starting their own programs or are partnering with health systems. Many see it as 
a way to keep patients out of the hospital or doctor’s office. However, unless coverage is mandated 
by state law, it will vary by payer.  

 
 
 
For questions, contact Rebecca Burke, Powers Pyles Sutter & Verville, 
Rebecca.Burke@powerslaw.com 
 
 

mailto:Rebecca.Burke@powerslaw.com
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Remote Patient Monitoring Cheat Sheet 
 
CPT 
Code 

Description Who Can 
Bill 

Medicare 
PFS 
Payment 

Medicare 
OPPS 

Coding Tips Issues in Need of 
Clarification by CMS 

99453 Remote monitoring of 
physiologic parameter(s) (e.g., 
weight, blood pressure, pulse 
oximetry, respiratory flow rate; 
initial set-up of technology and 
patient education (technical 
component) 
 

Physician/
QHP 
IDTF 
Hospital 
Outpatient 
Dept. 

~$19 ~$120  Bill only once per episode of care;  
 Do not bill if monitoring lasts less 

than 16 days. 
 Must be medical device as defined 

by FDA 
 

 
Would devices placed 
under “enforcement 
discretion” by the FDA 
be considered “medical 
devices?” 

99454 Device(s) supply with daily 
recording(s) or programmed 
alert(s) transmission, each 30 
days. 

Physician/
QHP 
IDTF 
Hospital 
Outpatient 
Dept. 

~$64 ~$37 (but 
may be 
bundled 
with 
99453 
payment) 

 Do not bill if monitoring lasts less 
than 16 days 

 Can be reported only once every 
30 days 

 Must be medical device as defined 
by FDA 

 Do not bill if there is more specific 
physiologic parameter monitoring 
code (e.g., remote cardiac event 
monitoring, home sleep testing, 
home glucose monitoring). Use 
more specific code. 
 

 
What is meant by 
“programmed alert 
transmission?” 
 
Can patient –self 
reported data satisfy the 
requirements (e.g., 
patient uses medical 
device to record 
measurements and emails 
readings to physician)? 

99457 Remote physiologic monitoring 
treatment management services, 
20 minutes or more of clinical 
staff/physician/other qualified 
health care professional time in a 
calendar month requiring 
interactive communication with 
the patient/caregiver during the 
month 

Physician/
QHP 

~$51 N/A  Do not bill if monitoring is less 
than 16 days 

 Can be reported only once every 
calendar month  

 Do not bill with CPT Code 99091 
 Must be medical device as defined 

by FDA 
 May be billed with chronic care 

management, transitional care 
management, and behavioral 
health integration. But overlapping 
time cannot be reported to both 
services.   
 

 
What is meant by a “a 
live interactive 
communication” 



  

CPT 
Code 

Description Who Can 
Bill 

Medicare 
PFS 
Payment 

Medicare 
OPPS 

Coding Tips Issues in Need of 
Clarification by CMS 

 Interaction with patient required 
 Can be done by “auxiliary 

personnel” under direct 
supervision 

 
99091 Collection and interpretation of 

physiologic date (e.g., ECG, 
blood pressure, glucose 
monitoring) digitally stored 
and/or transmitted by the patient 
and/or caregiver to the physician 
or other qualified health care 
professional, qualified by 
education, training, 
licensure/regulations (when 
applicable) requiring a minimum 
of 30 minutes of time, each 30 
days. 

Physician/
QHP 

~$58 N/A  May be billed only once per 30 
days 

 Interaction with patient not 
required. 

 Does not include payment for 
equipment, clinical staff,  and 
supplies 

 Cannot be billed with other care 
management codes. 
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